Svarīgākās lietas, ko iegādāties pavasarim | Pavasaris | husis.lv

Svarīgākās lietas, ko iegādāties pavasarim

svarīgākās lietas pavasarim

Pavasaris ir īpaši aktīvs laiks mazdārziņu un privātmāju īpašniekiem, lai dārzi un zālāji izceltos un būtu koši, tos nepieciešams rūpīgi kopt. Arī publiskajās vietās, parkos, skvēros, citās apzaļumotās vietās ir nepieciešama uzkopšana uzlabošana. Lai šos darbus veiktu ērti un ātri, uzturētājam ir nepieciešami piemēroti, kvalitatīvi instrumenti un tehnika.

Krūmu un koku kopšana

Jau agrā pavasarī, tikko gaisa temperatūra dienās ir virs nulle grādiem, māju pagalmos, publiskos parkos redzam cilvēkus, kuri izgriež kokiem un krūmiem vecos, nokaltušos zarus. Veidojot dekoratīvo krūmu vainagus, bieži vien pietiek ar kvalitatīvām dārza šķērēm, ar kurām stādījumus atbrīvo no liekajiem zariem. Pērkot šķēres, jāizvēlas piemērotākās. Dārza šķēres, kas pēc skata daudz neatšķiras no parastajām, būs piemērotas ogulāju, rožu un nelielu košumkrūmu kopšanai, kā arī lai izgrieztu nokaltušos zarus un nevajadzīgos izaugumus, veidotu lielāku koku vainagu, nogriežot tievākus liekos zarus. Savukārt šķēres ar tādu kā laktiņu jeb laktveida šķēres noder arī lielāku zaru apgriešanai, gan sausiem, gan dzīviem zariem. Tirdzniecībā pieejams ļoti liels šķēru klāsts, galvenais ir atrast sev piemērotākās – gan tādas, kas ēsti iegulst rokā, gan ērti lietojamas.

Kārtīgam saimniekam mājās noderēs motorzāģis, to lieto sausu koku, zaru, nevajadzīgu krūmu izgriešanai, kā arī varbūt ir jāsagatavo malka ugunskuram vai citām vajadzībām. Katra saimnieka ziņā ir kādu zāģi izvēlēties, jo tie ir darbināmi ar elektrību, akumulatoru vai benzīnu.  Izvēloties motorzāģi jāņem vērā, ka benzīna zāģis būs smagāks, bet ar to pārsvarā varēs nozāģēt arī resnākus kokus. Savukārt elektriskais zāģis ir visvieglākais, taču jāņem vērā, ka tā darbību ierobežo elektrības vads, ar to pārsvarā nevar nozāģēt cietu koksni un zarus, kas diametrā resnāki par 20 centimetriem.

Zālāju kopšana

Zālāju kopšana sākas jau uzreiz pēc sniega nokušanas, ja pagalmā ir koki, jānogrābj pērnās lapas, sakritušos zarus. Te lieti noderēs labs grābeklis. Pārbaudām vai esošais grābeklis nav jāsalabo vai labāk uzreiz nopērkam jaunu un kvalitatīvu instrumentu. Marts ir īstais laiks sākt izvēlēties arī trimmeri žogmalu, nelīdzenu laukumu, aizaugušu vietu sakopšanai. Izvēloties trimmeri, jāvērtē tā ērtums, darbības iespējas, arī svars nav mazsvarīgs. Vislabāk trimmeri pirkt specializētajos veikalos, kur profesionāļi piemeklēs jums piemērotāko instrumentu gan pēc cenas, gan pēc veicamajiem darbiem.

Tiem, kas nevēlas tērēt laiku un, kuriem patīk sakopts un līdzens zālājs, lieti noderēs zāles pļāvējs robots. Kamēr robots strādā, jūs varat baudīt atpūtu vai arī nodarboties ar citiem saimniecības darbiem. Svarīgi ir arī tas, ka jums nav jāpieskata kā zāles pļāvējs robots strādā – tas, tikko jutīs, ka izlādējas, pats aizbrauks uz uzlādes vietu un uzlādēsies. Ar šo ierīci vienlīdz ērti kopt mauriņu mazos pilsētas dārzos un sarežģīta plānojuma platībās, jo robotiņš zāli pļauj vienmērīgi un precīzi. Atkarībā no modeļa tas var pļaut zāli dažādās platībās, arī stāvākās nogāzēs, izkļūstot caur šaurām ejām un apbraucot šķēršļus. Par piemērotāko modeli jautājiet speciālistiem, kas palīdzēs atrast robotu, kurš kalpos tieši jums.

Jaunās paaudzes tehniskais palīgs      

Universāls palīgs zāles pļaušanā un arī ziemā sniega novākšanā ir raideris – mini traktors ar labu manevrēšanas spēju, stabilitāti uzkalniņos un spēja darboties diezgan lielā ātrumā. Pavasaris ir īstais laiks iegādāties savā īpašumā tādu palīgu – tā ir lieliska izvēle gan māju īpašniekiem, kuriem jāuztur dārzi, pagalmi ar kokiem, dobēm, kas jāapbrauc, gan arī publiskā sektora uzkopējus, piemēram parku, pilsētu zālāju, dārzu un citu publisko teritoriju uzkopšanas un uzturēšanas darbiem.  Zinātāji stāsta, ka raideris, salīdzinot ar parasto zāles pļaušanas traktoru, ir jaudīgāks un spēj appļaut ap dobēm un krūmiem, ko parastais zāles pļāvējs nevarētu. Pārsvarā raidera īpašniekiem nav nepieciešams vēl papildus pirkt parasto zāles pļāvēju, lai varētu appļaut to, ko traktoriņš nevar.

Pērkot jebkuru dārza tehniku, iesakām konsultēties ar speciālistiem. Tehnikas iegāde ir nopietns lēmums un šis pirkums nav vienai sezonai.