Pavasara darbi dārzā | Dārza tehnika | husis.lv

Pavasara darbi ar husis.lv

Dārza darbi pavasarī koku izzāģēšana

Jau ar pirmajām pavasara dienām dārzu īpašniekiem sākas aktīvā sezona. Ir nepieciešams uzkopt teritoriju, apstrādāt augsni, “savest kārtībā” kokus un krūmus, sagatavot sēklas un nepieciešamos dārza instrumentus. Arī tiem, kuri dārza vietā izvēlas glītu mauriņu, jāsāk apsvērt tā uzkopšanas plāns. Pavasara darbos neaizvietojams palīgs ir dažāda veida dārza tehnika, kā arī trimmeri, motorzāģis un arī šāda veida darbiem paredzēts aizsargapģērbs.

Zaru apgriešana — viens no pirmajiem pavasara darbiem dārzā

Pavasara darbi sākas jau martā, pārbaudot kokus un krūmus. Šajā posmā ir nepieciešams veikt atzarošanu, kam ir nepieciešams speciāls instruments, piemēram, motorzāģis saimniecības darbiem. Zaru apgriešanu veic tad, kad vidējā dienas temperatūra sāk nostabilizēties — tai nevajadzētu kristies zem +5°C. Zaru apgriešanas laikā tiek noņemtas saslimušās un izžuvušās auga daļas.

Lai arī atzarošanu ir pieņemts veikt martā, to vēl var paspēt izdarīt arī aprīlī. Pavisam agra zaru apgriešana ne vienmēr ļauj atšķirt izžuvušos zarus no vēl guļošajiem dzinumiem, tāpēc, kad augu pumpuri sāks atmosties, varēs redzēt tās vietas, kuras vēl būs nepieciešams apgriezt.

Pavasara vidū ir jāpabeidz krūmu apgriešana, kas parasti tiek atlikta uz vēlāku laiku. Šajā posmā veido dzīvžoga formu, nogriež salauztus, neattīstītus un sažuvušus zarus.

Regulāra zāliena pļaušana

Arī zāliena kopšanai pavasarī ir jāatvēl nozīmīga loma veicamo pavasara darbu sarakstā. Uzreiz pēc sniega nokušanas, kad zāliens izžūst, var sākt teritorijas uzkopšanu, sākot ar nokaltušās zāles novākšanu, lai atbrīvotu augsni no pagājušā gada zāles paliekām. Šajā posmā ļoti svarīga loma ir aerācijas procesam. Aerācija ir nelielu caurumu veidošana zālienā, lai bagātinātu augsni ar nepieciešamo ūdens, skābekļa un barības vielu daudzumu, kas savukārt veicina jaunas un veselīgas zāles augšanu. Šajā procesā ieteicams izmantot aeratoru, kas ar izturīgu nerūsējoša tērauda asmeņu palīdzību veido caurumus mauriņā.

Aprīļa beigās ir jāsāk regulāri pļaut zālienu. Reizi nedēļā zāli nepieciešams apgriezt apmēram 1/3 no dzinumu garuma. Optimālais zāles augstums pēc pļaušanas ir aptuveni 4,5 – 6 cm. Šeit ieteicams izmantot uzticamu zāles pļāvēju vai zāles pļāvēju robotu, kā arī zāles trimmeri, kas paredzēts viegliem piepļaušanas un trimmēšanas darbiem.

Lai iegūtu kvalitatīvu zālienu, kas priecēs acis ik dienu, ir svarīgi izvēlēties uzticamu ražotāju zāles pļaušanas tehniku, kā arī veikt zāles pļaušanu bieži un arī pareizi. Zāli ieteicams pļaut sausā laikā, kad nav lietus vai mitruma. Ļoti karstās un sausās dienās zāli nav ieteicams pļaut dienas vidū, kad ir viskarstākā temperatūra. Pēc pļaušanas ieteicams zālienu aplaistīt ar ūdeni. 

Citi svarīgi pavasara darbi dārzā

Protams, ar koku un krūmu zaru apgriešanu un zāles pļaušanu pavasara darbu saraksts nebeidzas. Tikpat svarīgi darbi ir augsnes sagatavošana stādīšanai, teritorijas attīrīšana no nezālēm, kaitēkļu apkarošana, koku, krūmu, dārzeņu stādīšana un citi darbi, kas ir nozīmīgi ikviena dārza īpašniekam.

Šo darbu veikšanā svarīgu lomu pilda aizsargapģērbs — aizsargapavi, cimdi, kombinezoni, jakas un cits aizsargapģērbs, kas pasargās darba veicēju gan no nelabvēlīgiem laikapstākļiem, gan arī no traumām, ko, piemēram, var radīt motorzāģis. Lai izvairītos no iespējamām traumām ieteicams vilkt aizsargzābakus ar pretiezāģēšanas aizsardzību. Visu nepieciešamo dārza tehniku un aizsargapģērbu pavasara darbiem iespējams iegādāties mūsu internetveikalā husis.lv.