Kādu trimmera auklu izvēlēties? | husis.lv

Kādu trimmera auklu izvēlēties?

Trimmera auklu jāizvēlas, ņemot vērā trīs faktorus:

Trimmera jauda

Trimmera auklu izvēloties, galvenokārt jāņem vērā timmera jauda, kuram nepieciešama konkrētā aukla. Bieži klienti domā – ja resnāka aukla, tad tā kalpos, nedils un nelūzīs, taču netiek ņemts vērā trimmera auklas gaisa pretestība, tai griežoties. Trimmers zāli pļauj pie 8000-10000 apgriezieniem minūtē, pat auklas diametram palielinoties par 0,5mm, gaisa pretestība palielinās tik būtiski, ka nepietiekamas jaudas trimmeri var pat pārkarsēt un tam būs nepieciešams dārgs remonts. Strādājot ar pārāk resnu trimmera auklu, būtiski krītas arī trimmera apgriezieni, tādējādi zāle netiek “asi” nopļauta, bet drīzāk “muļļāta”, tā rezultātā darbu jāveic ilgāk nekā parasti.

 Trimmera jauda/
dzinēja kubatūra
 Trimmera auklas diametrs
 Elektriskie trimmeri 0,6kW-1,2Kw 1,3mm-2,00mm
 20cm3-25cm3 2,0mm-2,4mm
 25 cm3 _40cm3 2,4mm-2,7mm
 40 cm3 _50cm3 2,7mm-3,0mm
 ≤ 50cm3 3,0mm-3,5mm
 Stumjamie trimmeri (piemēram, McCULLOCH MWT420) 4,3mm-6,0mm

Auklas profils

Auklu izvēle pēc tā profila – tirgū ir ļoti plašs klāsts ar dažādu profilu trimmera auklām – ir gan apaļas, vītas, šķautņainas un pat ar zāģveida profilu.

  • Tradicionālās – apaļās auklas – ir univesāla pielietojuma un salīdzinot ar citu modifikāciju auklām (šķautnainajām, stiprinātajām utt.) būs lētākas.
  • 5-šķautnainās auklas – tās asās malas nodrošinās gludāku zāles stiebru, šī iemesla dēļ zālājs izskatīsies sakoptāks un zāles stiebri mazāk dzeltēs. Šīs auklas arī nedaudz samazina slodzi trimmera dzinējam, tādējādi taupot tā resursu.
  • Stiprinātās auklas – auklas nodilumizturības palielināšanai nereti ražotāji pievieno alumīnija vai kāda cita materiāla “skaidas”, tādējādi palielinot tās kalpošanas ilgumu un samazinot auklas lūšanu.
  • Auklas ar kompozītmateriāla s”dzīslu” – nereti klienti nepareizi uzskata, ka šo auklas dzīslu  veido metāla stieple, gluži pretēji, tas ir materiāls, kas ir elastīgāks un mīkstāks, tādējādi aukla ir lokanāka un mīkstāka, tai mazāk spurojas gali un retāk tā lūzt.
  • Vītās auklas – šī aukla ir “klusākā” no visām trimmera auklām. Jāatzīst, ka, strādājot ar trimmeri, kam ir iekšdedzes dzinējs, šī priekšrocība liekas nenozīmīga (troksnis tāpat ir liels), taču, strādājot garas stundas katru dienu, to novērtēsiet. Elektriskajiem trimmeriem šī skaņas starpība būs jūtamāka.
  • Auklas ar zāģveida zobu – šīs auklas ir paredzētas darbam ar ļoti jaudīgiem trimmeriem un krūmgriežiem (dzinēja kubatūra virs 50cm3). Darbam ar šādām auklām nepieciešama speciāla trimmera spole. Šo auklu var izmantot, pļaujot ne tikai pāraugušu un biezu zāli, bet arī avenājus, vībotnes utt.

Auklas materiāls

Trimmera auklas izgatavo no dažādiem materiāliem – gan kvalitatīviem un  (līdz ar to dārgākiem piemēram polipropilēns PP6), gan mazāk kvalitatīva polipropilēna, pat ar tādiem piemaisījumiem kā zemas kvalitātes polietilēni, tādējādi samazinot ražošanas izmaksas. Nekvalitatīvam materiālam ir mazāk nodilumizturība, tā ir trauslāka un tai ir mazāka karstumizturība. Pie intensīva darba tā trimmera spolē sakūst un iesprūst, kas stipri apgrūtina un paildzina darbu.

Ir pieredzēti tādi “brīnumi” kā trimmera spolē ietīta metāla trosīte, taču tas ir ļoti bīstami, jo trosītei, atsitoties pret akmeņiem un citiem šķēršļiem, lūst tās galiņi un pie lielajiem trimmera spoles apgriezieniem tie pārvēršas par mikroskopiskām “lodēm”, kas var ieurbties kājās.

Auklas uzglabāšana

Auklu būtu ieteicams uzglabāt vēsā un mitrā vietā. Nereti auklu tur traukā ar ūdeni, lai tā nezaudētu savas fizikālās īpašības. Atļaujot auklai tādā veidā izkalst, tā pļaušanas laikā bieži lūzīs, to būs grūti ietīt trimmera spolē utt. Šī iemesla dēļ trimmera auklu būtu vēlams iegādāties ne vairāk kā vienai pilnai sezonai.

Trimmera auklu piedāvājums